17

siječanj 2022

Kreće drugi ciklus radionica "Popularna kultura i psihologija"

17

siječanj 2022

Dubrovačke knjižnice nastavljaju sa drugim ciklusom radionica "Popularna kultura i psihologija" čiji je voditelj dr.sc. Janko Andrijašević. Prvi online susret organiziran je za 20. siječnja u 18 sati preko Zoom aplikacije. Drugi ciklus radionica održavat će se po fiksnom rasporedu svakog četvrtka od 17:30 na online platformi Zoom, ukupno će ih biti 13, a posljednja radionica planira se održati 14. travnja. 

Drugi ciklus radionica fokusira se  na ličnost, koja u biti i jest jedan od najbitnijih ili možda najbitniji element kulturnih sadržaja. Osim općih činjenica o ličnosti, kao što su zrelost, nezrelost, stilovi i poremećaji ličnosti, susreti bi bili posvećeni tipovima ličnosti, kao što su narcisoidni, mazohistični, paranoidni, opsesivno-kompulzivni, antisocijalni, itd.  Svi tipovi ličnosti i poremećaji bit će ilustrirani nekim sadržajem iz popularne kulture (primjer: narcisistička ličnost - serija Slom - The Undoing). 

Cilj aktivnosti je upoznati polaznike sa što više psiholoških ideja, odnosno osvijestiti ih za mnoge istine i činjenice koje implicitno već znaju, upoznati ih sa psihološkim vokabularom, psihološkim eksperimentima i zaključcima, motivirati da popularne sadržaje percipiraju iz kritičke perspektive. Kroz knjige, filmove i pjesme kojima su svakodnevno izloženi otkrivaju se nova značenja, motivaciju, psihološki substratum bez kojeg ne postoji niti jedno djelo bilo popularne, bilo visoke kulture.

Neizostavni rezultat je širenje horizonata, bolje razumijevanje sebe i drugih, ponekad čak i dostizanje višeg stupnja zrelosti, bolji odnos prema okolici, senzibiliziranje za suptilne psihološke teme te kvalitetnija procjena sadržaja koji se svakodnevno konzumiraju. 

S obzirom da se radionice održavaju online, svi zainteresirani se i dalje mogu prijaviti na press.dkd@gmail.com.