The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


7

December 2023

12

December 2023
Počinje: 12.12. / 7:00 PM Završava: 12.12. / 8:00 PM

CVRČCI U TRUBI Predstavljanje antologije hrvatske antiratne poezije

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, u utorak, 12. prosinca 2023., upriličit će se predstavljanje antologije hrvatske antiratne poezije "Cvrčci u trubi" koju su priredili pjesnik Tomislav Domović te književnica i kritičarka Biserka Goleš Glasnović. Na predstavljanju će uz autore sudjelovati Stanko Krnjić i Hrvoje Barbir Barba, pjesnici čije su pjesme zastupljene u antologiji među više od 150 pjesnika. Događanje će se održati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati.

Naslov antologije "Cvrčci u trubi", potpisuje pjesnik i branitelj Tomislav Domović, suautor knjige, poznat po "Pjesmi poginulog ratnika", a počast je svim autorima koji su pisali o ratu i u ratu, od Dragutina Tadijanovića do široj javnosti manje poznatih pjesnika, a sve s ciljem pozivanja na mir kako navodi Biserka Goleš Glasnović u pogovoru knjige: „Mnoge uvrštene pjesme naslovljene su kao ratne pjesme, što bi kao izdvojena sintagma moglo odjekivati kao poziv na ratovanje kao nužnost, no upravo suprotno, poziv su na mir.“

Od dubrovačkih autora, osim Stanka Krnjića, u Antologiji su pjesme Luka Paljetka i Stijepa Mijovića Kočana. Za naslovnicu, izabrana je fotografija Pava Urbana snimljena za vrijeme granatiranja i opsade Grada, a u Antologiji je i zapis iz njegovog Ratnog dnevnika.

 

 

Objavljeno: 12/7/2023