The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


25

April 2022
Dani medijske pismenosti: predavanje prof. dr. sc. Danijela Labaša o izazovima digitalnog okruženja

29

April 2022
Počinje: 29.04. / 7:00 PM Završava: 29.04. / 8:30 PM

Dani medijske pismenosti: predavanje prof. dr. sc. Danijela Labaša o izazovima digitalnog okruženja

Uoči obilježavanja Dana medijske pismenosti, a u organizaciji Dubrovačkih knjižnica , u petak 29. travnja s početkom u 19 sati u Saloči od zrcala, prof. dr. sc. Danijel Labaš održat će predavanje pod nazivom “Izazovi digitalnog okruženja: Djeca medija - od ideja do projekata medijske pismenosti”. 

U glavnom fokusu predavanja bit će izazovi digitalnog okruženja s naglaskom na izazove nomofobije, fomofobije i ovisnosti te izazovima čitanja u digitalnom dobu. Kao inicijator i voditelj projekta "Djeca medija"  što ga na području Hrvatske provodi Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, prof. dr.sc.  Labaš će s prisutnima podijeliti svoja iskustva u dugogodišnjem planiranju i provođenju programa medijske pismenosti.

„Djeca medija“ projekt je medijskoga odgoja kojim se postiže informacijska i medijska pismenost, posebno djece i mladih. Projekt se provodi od 2010. godine i obuhvaća održavanje interaktivnih predavanja i medijskih radionica po osnovnim i srednjim školama, radijsku emisiju i priloge koji se objavljuju na internetskoj stranici www.djecamedija.org, a namijenjeni su ne samo djeci i mladima, nego i nastavnicima i roditeljima, ali i svima čije je područje interesa upravo medijska pismenost.

Projekt Dani medijske pismenosti organiziran je od strane Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ovogodišnji 5. Dani medijske pismenosti održat će se od 2. do 8. svibnja 2022. godine. 

Glavni ciljevi projekta su podizanje svijesti javnosti o važnosti medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima, posebno kod djece i mladih. 

Program je namijenjen prosvjetnim djelatnicima, stručnim suradnicima, knjižničarima i svim djelatnicima ustanova i udruga koji provode ili planiraju provoditi programe medijske pismenosti.

O voditelju:

Prof. dr. sc. Danijel Labaš izvanredni je profesor zaposlen na Odsjeku za komunikologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje više predmeta s područja komunikologije i novinarstva, semiotike, etike, medijske pedagogije, religije i filma.

Gostujući je profesor poslijediplomskih interdisciplinarnih sveučilišnih studija Komunikologija i Kulturologija Doktorske škole Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, poslijediplomskog doktorskog studija Informacijskih i komunikacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu,  doktorskog studija novinarstva Sveučilišta u Mostaru, te specijalističkog studija Odnosi s javnošću Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Član je Hrvatskog povjerenstva za suradnju s Organizacijom ujedinjenih naroda za prosvjetu, znanost i kulturu (UNESCO), Matice hrvatske i Hrvatskoga društva katoličkih novinara.

Član je Hrvatskog povjerenstva za suradnju s Organizacijom ujedinjenih naroda za prosvjetu, znanost i kulturu (UNESCO), Matice hrvatske i Hrvatskoga društva katoličkih novinara.

Predsjednik je Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu od 2008. godine i voditelj krovnog projekta „Djeca medija“, te je jedan od organizatora i suvoditelj  „Komunikološke škole“ Matice hrvatske.  

 

Objavljeno: 4/25/2022