The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


14

September 2021
KNJIGOM DO MIROTVORCA: program prevencije ovisnosti i cyberbullinga

30

September 2021
Počinje: 30.09. / 5:00 PM Završava: 09.12. / 6:00 PM

KNJIGOM DO MIROTVORCA: program prevencije ovisnosti i cyberbullinga

Dubrovačke knjižnice nastavljaju s edukativnim programima koji za cilj imaju obrazovati djecu i mlade. Interdisciplinarni program Knjižnica u suradnji sa stručnim suradnicima pedagozima krenut će s radionicama prevencije ovisnosti i cyberbullinga. Radionice su podijeljene na jesenski, proljetni i ljetni ciklus, a namijenjene su učenicima osnovnih i srednjih škola. Održavat će se na Odjelu za djecu i mlade u Narodnoj knjižnici Grad (Ul. od Puča ). Moderatorica radionica je knjižničarka Nikolina Miloslavić, a radionice će voditi pedagoginja Ana Veselić. Za radionice se potrebno prijaviti na e-mail adresu djecji@dkd.hr ili preko Messengera Odjela za djecu i mlade s naznakom za koju radionicu se dijete prijavljuje i koji razred pohađa. Prva radionica u jesenskom ciklusu počinje u četvrtak, 30. rujna 2021., u 17 sati za učenike 3. razreda osnovnih škola.

Djeca u suvremenom društvu, uz to uz izazov odrastanja te korištenje suvremene tehnologije i on-line načine komuniciranja uronjeni su u svijet medija i Interneta od  najranijih doba. Promjene okoline u kojoj djeca odrastaju vezane uz digitalne tehnologije značajan su izazov roditeljima, odgajateljima, nastavnicima, knjižničarima i stručnjacima mentalnog zdravlja, pred kojima je zadatak da usmjeravaju i štite djecu u virtualnom svijetu. Dostupna istraživanja ukazuju na potencijalne dobiti od suvremene tehnologije vezane za znanje, ali kognitivni i emotivni aspekt ima negativne razvojne ishode.

Svrha je ovog programa pružiti učenicima razumijevanje navike korištenja knjiga, časopisa, pisane riječi, čitanja, iščitavanja  kroz učenje socijalnih vještinai spoznaja koje su potrebne da bi razvili društveno preventivne kompetentnosti i transcendentalne vrijednosti poput humanosti, istine, pravde, zahvalnosti i sl. Radionice su strukturirane sa uvodnim djelom motivacijskog karaktera ( edukativne igre), slijedi glavni dio čitanja i obrade poučnog sadržaja, priče, bajke, drama, poema ,životnih ispovijesti i na kraju opuštajući dio evaluacije kroz razne oblike od dramskog ( npr. igranje uloga) , poetskog , glazbenog, likovnog izričaja i dr. Odgoj je najveći izazov modernog doba. Knjiga je tu kredo.

„Knjige su naočale kroz koje gledamo svijet.“ (Eduard von Feuchtersleben)

Raspored radionica u jesenskom ciklusu:

-          Četvrtak 30. rujna 2021. u 17 sati 3. razred OŠ

-          Četvrtak 14. listopada 2021. u 17 sati 4. razred OŠ

-          Četvrtak 11. studenog 2021. u 17 sati 5.-8. razreda OŠ

-          Četvrtak 25. studenog 2021. u 17 sati 5.-8. razreda OŠ

-          Četvrtak 9. prosinca 2021. u 17 sati 1.-4. srednje škole

 

 

 

Objavljeno: 9/14/2021