The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


19

November 2021
KONCERT U SALOČI Aida Deljkić (viola) & Miron Konjević (klavir)

26

November 2021
Počinje: 26.11. / 7:00 PM Završava: 26.11. / 8:00 PM

KONCERT U SALOČI Aida Deljkić (viola) & Miron Konjević (klavir)

Violinistica Aida Deljkić i pijanist Miron Konjević održat će koncert u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad u petak, 26. studenoga 2021., s početkom u 19 sati. Na repertoaru će se naći djela J. S .Bacha, W. A .Mozarta, F. Mendelssohna i H. Wieniawskoga.

U skladu s epidemiološkim mjerama za suzbijanje širenja zaraze bolesti COVID-19, ulazak je slobodan uz predočenje valjane covid potvrde ili drugog dokaza o preboljenju, cijepljenju ili testiranju.

Biografija Aida Deljkić, viola

Aida Deljkić (Zenica, 1991. godine), osnovnu i srednju glazbenu školu završila je u Zenici. Diplomirala 2014. na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Mlađenović Dejan, 2016., a magistrirala u klasi prof. Kondrušević Pavel. Dobitnica je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima i na glazbenim festivalima. Usavršavala se u smjeru viole, kamerne muzike i prisustvovala na seminarima uglednih profesora: Pavel Kondrušević, Violeta Smajlović, Sergej Kravčenko, Manhattan String Quartet, te na festivalima: Muzika na žici, Zeničko proljeće, Sarajevo Sonic Studio, Majske muzičke svečanosti, Sarajevska zima, Festival ulične umjetnosti. Učestvovala je u radu mnogih domaćih i evropskih omladinskih i kamernih orkestara: STUEBA (Njemačka), The European Student Chamber Orchestra (Novi Sad, Beograd, Banja Luka, Sarajevo), Young Euro Classic Orchestra (Berlin), EUphony Symphony Orchestra (Hrvatska – Zagreb, Slovenija – Ljubljana, Austrija – Grac, Mađarska – Budimpešta), Dartmouth Symphony Orchestra (Budimpešta, Sarajevo), Sarajevo Chamber Music Festival, Sarajevo Sonic studio, Festival “Muzika na žici”, Sarajevo. Sa gudačkim kvartetom nastupala je u Austriji (Bad Ischl) i Norveškoj (Oslo). Kao solistica nastupala je sa Gudačkim orkestrom MAS i Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica. Godine 2017., je vodila odjel viola rezidentnog Simfonijskog orkestra festivala Riva del Garda u Italiji. Trenutno je zaposlena na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, ass. viola, član gudačkog kamernog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu, Gudačkog kvarteta aMAS, Kamernog simfonijskog orkestra Zenica i osam godina honorarni suradnik Sarajevske filharmonije.

Biografija Miron Konjević, klavir 

Miron Konjević rođen je u Prijedoru, Bosna i Hercegovina. Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu diplomira i magistrira na Odsjeku za kompoziciju u klasi prof. Asima Horozića, a na Odsjeku za klavir diplomira i magistrira u klasi red. prof. Svetlane Chlaidze. Apsolvent je na master studiju za korepeticiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Trenutno je na studiju za čembalo i historijske instrumente sa tipkama u klasi prof. Paole Erdas na Konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu. Dobitnik je najvećeg priznanja Univerziteta: Zlatna značka. Usavršavao se na raznim majstorskim radionicama sa renomiranim profesorima iz oblasti klavira, korepeticije, kamerne muzike i baroka. Sudionik je ljetne akademije – 21. Internationale Sommerakademie Prag Wien Budapest 2011. gdje je dobio nagradu Komposition Preis gestiftet vom Soziale & Kulturelle Einrichtungen za kompoziciju skaEli pisanu za klarinet i klavir. Kompozicije su mu se izvodile u Austriji, Bugarskoj te u Bosni i Hercegovini u okviru festivala Majske muzičke svečanosti i Sarajevo Sonic Studio. Održao je brojne koncerte i nastupe u okviru studentskih koncerata, te mnogih drugih manifestacija. Aktivno svira čembalo, te ostvaruje uspješnu saradnju sa akademskim Gudačkim orkestrom, kao i orkestrom Strings Attached Sinfonietta. Dobitnik je stipendije Austrian Baroque Academy 2017. i 2018. godine, gdje je pohađao majstorske radionice iz oblasti basso continua i čembala solo s profesorima Jeremy Joseph i Aline Zyilberajch.  Zaposlen je kao nastavnik korepetitor u JU OMŠ Ilidža.

Objavljeno: 11/19/2021