The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


14

February 2024

Počinje: / Završava: /

Ksenija i Boris Rukavina ‘motorom iznad oblaka’ proveli publiku kroz Pakistan, Tursku i Iran

Svjetski putnik i putopisac Boris Rukavina i njegova vjerna životna i moto suputnica Ksenija bili su gosti prvih ovogodišnjih Putositnica utorkom koje su se pod nazivom „Motorom iznad oblaka“ održale 13. veljače 2024. u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.

Okupljene je pozdravila idejna začetnica i voditeljica Putositnica, knjižničarka Ma(Tija) Nenadić. Boris i Ksenija prvi su hrvatski motoristi, ujedno i supružnici, koji su vlastitim motorom proputovali Kinu i jedni od rijetkih koji su nekoliko puta prošli Srednju Aziju te posjetili Mongoliju. Već 40 godina putuju motociklom po Europi, Africi i Aziji. Kažu kako planiranje određene rute putovanja ovisi o samoj ruti, a za Mongoliju, Sibir, Kinu potrebno je bilo nabaviti sve dokumente, vize i slično, za što su im trebali i mjeseci, što zna potrajati duže nego samo putovanje.

Prije dvije godine zaputili su se na 56 dana i 18.000 kilometara dugo putovanje motorom od Zagreba do Pakistana u kojem su proveli dvadeset dana i prešli gotovo 5000 kilometara kroz pokrajine Balučistan, Pandžab, Hajber – Pahtunva, Gilgit Baltistan kao i kroz teritorij glavnog grada Islamabada. Posebno je bilo zanimljivo slušati doživljaje s Karakorum Highwaya, najviše autoceste na svijetu, gdje ‘voziš po oblacima’ koja se proteže sve do granice s Kinom na 4700 metara visokom prijevoju Kundžerab. Vozili su između tri velika planinska lanca: Himalaja, Karakoruma i Hindukuša, kao i po pakistanskim pustinjama Karan i Tali. Na svom putovanju svjedočili su i ekstremnim vremenskim uvjetima, temperaturama od pet do preko 50 stupnjeva, nemilosrdnim vjetrovima, pješčanim olujama i monsunskim kišama. Što se tiče gostoljubljivosti i srdačnosti, supružnici kažu kako Irancima nitko ne može parirati. Putovati motorom je posebna draž za njih jer to prijevozno sredstvo pruža doživljaje koje bi teško iskusili da putuju s nečim drugim.

Boris Rukavina autor je putopisnih knjiga „Euroazijske priče i jedna afrička“ (2017.), „Priče iz daljina : motorom od Zagreba do Vladivostoka“ (2019.) te najnovijih „Putovati motorom : priručnik za motoriste, putnike i one koji se tako osjećaju“ (2023.) i„Island – Himalaja: u pet moto priča“ (2023.).

Foto: Vedran Levi

Objavljeno: 2/14/2024