The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


24

May 2023

Počinje: / Završava: /

Martina Divić održala putopisno predavanje “Ne postoji sutra u Atru”

U okviru programa Putositnice utorkom, u utorak 23. svibnja 2023. u čitaonici Narodne knjižnice Grad, autorica istoimene knjige “Ne postoji sutra u Atru”, Martina Divić održala je predavanje o svojoj putopisnoj avanturi koju je iskusila 2017. godine. “Ne postoji sutra u Atru” zbirka je kratkih priča temeljena na zapisima koje je autorica objavljivala sa svog putovanja po Africi na blogu i facebook stranici "Nisan doma".

Divić je dubrovačku publiku povela u virtualnu avanturu na obalu Senegala, kroz pustinju Mauritanije te sve do "ničije zemlje" u Zapadnoj Sahari, pa do kraljevskih gradova Maroka. Kroz svoje iskustvo putovanja, podijelila je iskustva o vožnji vlakom koji prevozi ugljen kroz Mauritaniju, o tome kako izgleda provesti noć u pustinji bez šatora te je, s obzirom na to da je po struci pravnica, istražila pojam leblouh ili praksa nasilnog hranjenja ženske djece. 

-Ono što je tipično isključivo za Mauritaniju, što ne znam je li igdje drugo u svijetu postoji, a to je leblouh ili praksa nasilnog hranjenja ženske djece. Radi se o tome da u Mauritaniji se uzima što je djevojka deblja, to će se lakše udati. I oni već male curice počinju “šopati”s velikim količinama kus-kusa i mlijeka, negdje oko sedam litara mlijeka i uz svaki litar mlijeka ide zdjela kus-kusa kako bi te djevojčice bile što deblje. Što su deblje, imaju veću vjerojatnost udaje. I to je veliki problem u Mauritaniji jer imate žene koje pate od kardiovaskularnih bolesti, hormonalnih poremećaja, dijabetesa tipa 1 ili 2, a događa se da djevojke ilegalno kupuju tablete za otvaranje apetita da bi se udebljale. - istaknula je Divić. 

U Mauritaniji, kada se govori o pravima žena vlada poligamija, brakovi s maloljetnim ženama i ono što je karakteristično, kao i za ostatak Afrike - genitalno sakaćenje ženskih spolnih organa. 

-Tradicija je to koju najčešće vrše žene i prenosi se. Veliki je problem taj što se uzima kao da je to nešto što je izrazito važno i dio kulture. Čak se tim ženama, koje bi trebale biti pokretači promjene, teško ih se može uvjeriti da bi se s tom praksom trebalo stati jer smatraju da je to nešto što one nasljeđuju i što njih zapravo čini, te žene koje to obavljaju, smatra ih se starosjediocima, daje im važnost unutar plemena u kojem jesu.- kazala je Divić. 

Kroz fotografije, Divić je prikazala države i mjesta opisane u knjizi, zbirci priča za koju je 2022. godine dobila i nagradu u kategoriji “putopis godine", a koju je dodijelio Hrvatski festival putnika u Šibeniku.

FOTO: Marjana Leventić 

Objavljeno: 5/24/2023