The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


20

September 2021

Počinje: / Završava: /

Otvorena izložba fotografija lišajeva supružnika Kočan

U sklopu Dana europske kulturne baštine koji se ove godine obilježavaju pod zajedničkom temom "Baština za sve", 20. rujna u prizemlju Narodne knjižnice Grad otvorena je izložba fotografija lišajeva autora književnika i pjesnika Stijepa Mijovića Kočana i njegove supruge pjesnikinje Mirjane Pejaković Kočan.

-  Zajedno smo radili ovu izložbu. Ideja je Stijepova, ali dalje je sve moje djelo. Odradila sam fotografije. Njih smo uvećavali i sređivali. Od tog trenutka sam počela živjeti na neki način život tih lišajeva. To je nešto fenomenalno što priroda može napraviti, a malo koji umjetnik bi mogao nacrtati nešto ljepše od toga. Puno ljudi, pa i ja sam mnogo puta prošla pored kamena punog lišajeva i nisam ga ni pogledala. Šteta je kad idemo negdje šetati u prirodu što ne vidimo što nam ona može dati jer je to neprocjenjivo - rekla je Mirjana Pejaković Kočan.

Izložba se sastoji od fotografija lišajeva - simbioza hifa gljiva i cijanobakterija ili jednostaničnih zelenih algi koji su fotoaparatom zabilježeni tijekom 2020. godine uglavnom u Đurinićima, na Kočanovu gumnu, na stožeru i na obližnjim suhozidima Općine Konavle. Sami autori poručili su kako su lišajevi na neki način "preteče apstraktnom slikarstvu". 

Izložba se može razgledati do 10. listopada 2021.

 

Foto: Vedran LEVI

Objavljeno: 9/20/2021