The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


16

August 2022
Otvorenje izložbe "Dubrovnik zimi" u prizemlju Narodne knjižnice Grad

16

August 2022
Počinje: 16.08. / 8:00 PM Završava: 16.08. / 8:30 PM

Otvorenje izložbe "Dubrovnik zimi" u prizemlju Narodne knjižnice Grad

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u utorak, 16. kolovoza s početkom u 20 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad održat će se otvorenje izložbe “Dubrovnik zimi” splitske akademske slikarice Lili Gluić. Predgovor za izložbu napisala je prof. umjetnosti Maris Šišević. 

-Likovna djela Lili Glujić imaju jedinstveni zajednički nazivnik, njihovo je ishodište Mediteran. Gluić je slikarica sačinjena od energije, svjetla i boje Mediterana, uklopljena u tradiciju i duh svog zavičaja kojeg kroz najdraže joj motive na dubokoj osobnoj razini proživljava, iznova valorizira i impresionističkim likovnim govorom s očaravajućom lakoćom iskreno stvara i predaje svijetu. Njezin likovni odnos prema staroj i nestaloj našoj baštini je tautološki i toplo zaštitarski. 

Gluić u svakom potezu kista, spontano i iskreno govori svojim slikarskim dijalektom, ne luta za dalekim podnebljima i motivima, uvijek daje samu sebe kroz osobnu interpretaciju svog čarobnog kraja, na koncu ona će reći "Tu sam doma". 

Bilo da se radi o akrilima ili akvarelima, to su uvijek vedre slike vedre duše, nevjerojatne svjetlosti, očišćene od svega nepotrebnog, impresije, uvijek jake figuracije s naslanjanjem na apstrakciju.

Lili Gluić u svom slikarskom poštenju ističe da umjetnost treba biti lijepa, da u njoj treba uživati kao dijete i uvijek iznova bit začuđen ljepotom. To je približava renoirovskoj teoriji umjetnosti, "Po mom mišljenju slika bi trebala biti nešto ugodno, veselo i ljupko. Da, ljupko! U životu već ima previše neugodnih stvari, bez da mi stvaramo nove." Pierre-Auguste Renoir.

U prostorima Narodne knjižnice Grad, Gluić će svojim slikarskim rukopisom punim dražesti oživjeti naše domaće likove i autentičnu poeziju naših krajeva, punu sunca i svjetla.- izjavila je Šišević. 

Objavljeno: 8/16/2022