The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


25

August 2022
Otvorenje izložbe "Pogled iz dubine" Valtera Kožula u Narodnoj knjižnici Grad

29

August 2022
Počinje: 29.08. / 7:00 PM Završava: 29.08. / 7:30 PM

Otvorenje izložbe "Pogled iz dubine" Valtera Kožula u Narodnoj knjižnici Grad

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u ponedjeljak, 29. kolovoza 2022., s početkom u 19 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad održat će se otvorenje izložbe “Pogled iz dubine” dubrovačkog slikara i znanstvenika Valtera Kožula.

Predgovor za izložbu napisala je povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbe Andrea Batinić Ivanković, iz kojeg izdvajamo:

-Novi ciklus slika Valtera Kožula nudi užitak vizualnoj percepciji, kako na kompozicijskoj, tako i na gestualnoj razini. Postignute slike su vedre, lagane kombinacije boja, pomno posložene u prostor s okom za ravnotežu i ritam. Njegov neposredan, gust i napet kolorizam stvara dinamične kontraste, a gesta mu je bogata i pokrenuta, organička i elastična, prenoseći vruće i strastvene osjećaje.

Morski motivi, odnosno „stanovnici“ morskih dubina nose svoju ljepotu no punu slikovitost dobivaju u integraciji s kolorističkom tvarnošću i samim pojmom kromatskih mijena. Intenzivnom paletom autor uzdiže uzbudljivost oblika, promatranih do razine svojevrsnog izjednačavanja teme i ugođaja. Motivi njegova slikarstva postojani su, jasni i stabilni, a motiv koji s radošću preobražava na platno koliko je pred njim, toliko je i u njemu. Ne udaljujući se od zbilje potvrđuje dostatnost i možda nenadmašivost vlastitog okruženja, dok prirodne pojave; more, podvodni svijet i njegova bića valorizira kao neiscrpne izvore inspiracije. – izjavila je Batinić Ivanković.

Valter Kožul rođen je 1967. u Dubrovniku. Slikarstvom se bavi od 1990. godine.  Radi u tehnikama akrila i ulja na platnu te akvarela. Dominantni motivi u slikarskom radu su more i podvodni svijet te vedute Dubrovnika i okolice. Izlagao je na tri samostalne i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je Dubrovačke udruge likovnih umjetnika.

Izložba ostaje otvorena do 9. rujna 2022.

Objavljeno: 8/25/2022