The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


11

May 2022

16

May 2022
Počinje: 16.05. / 8:00 PM Završava: 16.05. / 9:00 PM

Otvorenje izložbe slika "Fragmentacija" Anamarije Obradović

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama,  u ponedjeljak, 16. svibnja s početkom u 20 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad održat će se otvorenje izložbe slika “Fragmentacija” dubrovačke slikarice Anamarije Obradović. Predgovor za izložbu napisala je Petra Golušić. 

-U seriji slika Anamarije Obradović Fragmentacija (2020. – nadalje) navode se elementi povijesne jezgre Dubrovnika. Vidimo kako se iz centra pikturalnog polja ili iz neke druge točke; kreću prema van ili prema unutra, skulptura sv. Vlaha, rozeta, kupola Katedrale, fragment Zvonika, Orlandov stup, maskeron, kapitel Kneževog dvora, skulptura anđela s fasade crkve itd. Od Dubrovnika se zapisuje njegovo kulturno dobro koje se interpretira u detaljima. Svi uslikani motivi označavaju bogatstvo kulturnog nasljeđa. Njega je teško uništiti i ugroziti. On se slika kao trajna vrijednost. Detalji Grada levitiraju na i u monokromnim pozadinama i podlogama. To su ekrani zbilje u kojoj se sve loše i mračno poništava. Sadržaj je dokinut. On danas uništava izgled povijesne jezgre i opasna je šteta jer nije u skladu s iskonskim vrijednostima čovjeka. Markira se neuništivost ljudskog duha u njegovoj kreaciji urbanog tkiva i misli se budućnost. Ona se uprizoruje u snazi pojedinačnog koje se simbolici upisuje. - istaknula je Golušić.

Objavljeno: 5/11/2022