The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


14

December 2022
Predavanje "Božić - sveto i svjetovno" dr.sc. Nikoline Hazdovac Bajić

20

December 2022
Počinje: 20.12. / 6:00 PM Završava: 20.12. / 7:00 PM

Predavanje "Božić - sveto i svjetovno" dr.sc. Nikoline Hazdovac Bajić

U okviru Dubrovačkog zimskog festivala, Dubrovačke knjižnice organiziraju predavanje dr. sc. Nikoline Hazdovac Bajić na temu “Božić - sveto i svjetovno” koje će se održati u utorak, 20. prosinca s početkom u 18 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad (Od puča 6). 

Proslava čudesnog rođenja Isusa Krista, koja čini vjersku srž blagdana Božića, u snažnom je kontrastu s njegovom materijalističkom prirodom u suvremenom svijetu. Napetost između dvije različite vrste obreda - jednog duhovnog, a drugog materijalnog, čini tek jedan od paradoksa vezanih uz ovaj blagdan. Naime, unatoč povezanosti s konzumerističkom i potrošačkom kulturom, Božić je također sinonim za toplinu doma, zajedništvo obitelji i nesebično darivanje, bilo onima koji su nam bliski ili onima koji nisu toliko sretni kao mi. Drugim riječima, potrošnjom i konzumerizmom u velikom dijelu upravlja ideja  o drugima. Uza sve to i unatoč svojoj omiljenosti i popularnosti (i izvan kršćanskog svijeta), Božić je i najkritiziraniji blagdan.

Premda su raniji sociolozi religije vidjeli blagdane kao sveto vrijeme koje je jasno ograničeno od onog profanog, suvremena shvaćanja ukazuju da su granice svetog i svjetovnog uvelike porozne. To je osobito vidljivo u današnjem načinu shvaćanja i proslave Božića. Može li se on ipak još uvijek smatrati primarno vjerskim blagdanom, je li „materijalizam“ istisnuo „vjeru“ ili je ona iskoračila u svjetovno i implicitno je prisutna i dalje? Kakva je povijest Božića općenito? Kako se on kod nas slavio i koliko smo se mi udaljili od tradicije i je li sve uopće tako crno-bijelo? Predavanje „Božić – sveto i svjetovno“ bavi se ovim pitanjima.   

 

Objavljeno: 12/14/2022