The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


21

September 2023
Predstavljanje dviju knjiga Stijepa Mijovića Kočana

26

September 2023
Počinje: 26.09. / 7:00 PM Završava: 26.09. / 8:00 PM

Predstavljanje dviju knjiga Stijepa Mijovića Kočana

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, u utorak, 26. rujna 2023. s početkom u 19 sati, održat će se predstavljanje dviju knjiga "Centameron: Tako je kako je", Stijepa Mijovića Kočana, i knjige "Stijepo Obad", suautorski rad Kočana i akademika Josipa Pečarića. Događanje će se upriličiti u čitaonici Narodne knjižnice Grad gdje će uz autora, knjige predstaviti i njegova supruga Mirjana Mijović Kočan. 

U knjizi 20 basni "Tako je kako je" Kočan uzima početak Ezopovih basni te ih vješto nadopunjuje i smješta u današnje vrijeme. Knjiga o Stijepu Obadu je osvrt dvojice autora o zajedničkom nastupu na znanstvenom skupu o Hrvatima Boke Kotorske koji se organizirao 2007. godine.

Stijepo Mijović Kočan rođen je Konavlima, školovao se u Konavlima u Dubrovniku i Zagrebu, gdje je završio studij tadašnjih jugoslavenskih književnosti i komparativnu književnost te doktorirao iz filoloških znanosti. Radio je kao nastavnik u osnovnoj i srednjoj školi, kao televizijski novinar (od 1962.), uređivao Školske novine (1973.), u kojima i danas piše kazališne kritike te ponekad o knjigama, zatim časopis Umjetnost i dijete. Pokrenuo je Liliglam (2003,), likovno, literarno i glazbeno glasilo mladih, a na studiju novinarstva zagrebačkog sveučilišta petnaestak je godina predavao Teoriju novinarskih vrsta s praktičnim vježbama. Dobitnik je dviju nagrada za životno djelo.

 

 

 

Objavljeno: 9/21/2023