The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


28

April 2023

4

May 2023
Počinje: 04.05. / 7:00 PM Završava: 04.05. / 8:00 PM

Predstavljanje knjige "Drame i pjesme" književnika Antuna Sasina

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku poziva Vas na predstavljanje knjige hrvatskog renesansnog književnika Antuna Sasina Drame i pjesme koju je priredila prof.dr.sc. Divna Mrdeža Antonina, a 2021. godine objavila Matica hrvatska u svom nizu ''Stoljeća hrvatske književnosti''.

Antun Sasin (Dubrovnik, oko 1518. – Ston, ? 1595.) podrijetlom je iz pučke obitelji. U mladosti je živio burno, neko je vrijeme proveo u Anconi, a najveći dio života u Stonu, obavljajući različite službe: pisar u solani, kancelar, učitelj, justicijar i sudac. Opus mu je tematski i vrstovno raznolik: prigodnice, nadgrobnice, pjesme, drame, maskerate i druge književne vrste.

U ovu knjigu su uvršteni dramski i pjesnički tekstovi koji se Sasinu pripisuju od XVIII. st.: Malahna komedija od pira, Filide, Flora, Razboji od Turaka, Mrnarica, San, Drugi san, U pohvalu pjesnika dubrovačkijeh, U slavu i hvalu lijepijeh od Grada gospoja, Antun Sasin u smrt gospodina Dživa Simova Bunića, svoga draga prijatelja, U smrt istoga, Antun Sasin u smrt Marina Držića, Žalos ljuvenice u smrt Pava Torelli, Robinjica, Mužika od crevljara, Vrtari. Uvrštena je i maskerata Starci nebozi, kojoj je autorstvo utvrđeno u XX. st., a prvi se put objavljuje i novootkrivena pjesma Ubog.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 4. svibnja s početkom u 19 sati  / Čitaonica Narodne knjižnice Grad. Knjigu će predstaviti Divna Mrdeža Antonina, Lahorka Plejić Poje i Slavica Stojan.

Objavljeno: 4/28/2023