The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


21

April 2023

26

April 2023
Počinje: 26.04. / 7:00 PM Završava: 26.04. / 8:00 PM

Predstavljanje monografije "Ivan Ferdinandov Lupis - izumitelj torpeda" u Saloči od zrcala

Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik, u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama i nakladnikom Ogrankom Matice hrvatske u Rijeci organizira predstavljanje monografije IVAN FERDINANDOV LUPIS – IZUMITELJ TORPEDA autora dr.sc. Vinicija B.Lupisa u srijedu 26. travnja 2023. u 19 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad. Monografiju će u Dubrovniku predstaviti u ime nakladnika Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Rijeci Goran Crnković, recenzent dr.sc. Danka Radić i sam autor dr.sc. Vinicije B.Lupis. Moderatorica predstavljanja je predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik, Branka Martinović-Vuković.

Monografija je prethodno već predstavljena u Rijeci i Splitu, a za obimna istraživanja i objavu ove monografije dr.sc. Vinicije B.Lupis Voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta  društenih znanosti Ivo Pilar, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, nagrađen je Godišnjom nagradom Grada Rijeke za 2022.godinu.

Monografija Ivan Ferdinandov Lupis – izumitelj torpeda, tiskana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Rijeci predstavlja izvorni znanstveni doprinos Vinicija B.Lupisa proučavanju povijesti hrvatskih obitelji na Jadranu, ali i pojedinih članova obitelji Lupis koji su se istaknuli na znanstvenom, kulturnom, političkom i tehničkom polju. U tom smislu je znanstveni doprinos novog izdanja riječkog ogranka Matice hrvatske neosporan i predstavlja dragocjeno polazište za daljnja istraživanja o izumitelju torpeda Ivana Ferdinandova Lupisa.

Objavljeno: 4/21/2023