The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


15

February 2024

Počinje: / Završava: /

Prikupljene knjige i slikovnice donirane dječjim vrtićima i pedijatrijskoj ambulanti

Povodom Svjetskog Dana darivanja knjigom, koji se tradicionalno obilježava 14. veljače, djelatnici Dubrovačkih knjižnica, Katarina Palinić, Leona Radić-Ribić, Adem Gušić, Vedran Levi, Ivona Macan Butrica i Nikola Bjelopera, na čelu s voditeljicom Županijske Matične razvojne službe za narodne i školske knjižnice, dr. sc. Maricom Šapro-Ficović, posjetili su dječje vrtiće te im poklonili knjige i slikovnice prikupljene tijekom siječnja i veljače 2024. u Dječjem odjelu Narodne knjižnice Grad, ograncima Lapad, Gruž, Mokošica, itd. Akciji prikupljanja knjiga u narodnim knjižnicama pridružile su se i školske knjižnice OŠ Marina Držića i OŠ Cavtat.   

Posjetili su Dječje vrtiće Dubrovnik, Škatulica i Palčica, te Dječje vrtiće Pčelica, DV Ježić Osojnik i DV Gromača, gdje su se tete, a djeca posebno, obradovali posjetu i s nestrpljenjem otvarali regale. Dječje knjige i slikovnice skupljale su se i po ograncima Dubrovačkih knjižnica u Cavtatu i Trpnju. Ogranak Trpanj na Pelješcu s knjižničarkom Monikom Ivandić prikupio je lijepi broj donacija za DV Trpanj. Također, i Konavljani su pokazali svoju velikodušnost pa su knjižničarka Ogranka Cavtat Lucijana Mihaljek i knjižničarka OŠ Cavtat Ivana Miletić, prikupljene knjige donirale Pedijatrijskoj ambulanti na Grudi.

U akciji koja se odvijala pod motom Čitam, dam, sretan sam!, prikupljeno je i poklonjeno oko 500 novih ili odlično očuvanih dječjih knjiga i slikovnica. Dubrovačke knjižnice zahvaljuju svim građanima koji su se odazvali ovoj humanitarnoj akciji i svojim doprinosom razveselili one najmlađe, ujedno i najvažnije.

Akcija prikupljanja knjiga također je dio kampanje „Čitaj mi!“ pokrenute na Međunarodni dan dječje knjige 2. travnja 2013. s ciljem korištenja knjižnica i poticanja čitanja od najmlađe dobi. Dubrovačke knjižnice na čelu s Matičnom razvojnom službom Dubrovačko-neretvanske županije, u ovoj akciji sudjeluju već deset godina. 

 

foto: Vedran Levi

Objavljeno: 2/15/2024