The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


8

July 2022
Tribina „Susret riječi“ uz Ivanu Lovrić Jović i Danijelu Crljen

14

July 2022
Počinje: 14.07. / 8:00 PM Završava: 14.07. / 9:00 PM

Tribina „Susret riječi“ uz Ivanu Lovrić Jović i Danijelu Crljen

Ivana Lovrić Jović i Danijela Crljen gošće su tribine „Susret riječi“ koja će se održati u četvrtak, 14. srpnja u 20 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Iz susreta riječi rađaju se rečenice, priče, romani...

Ljubav prema riječi, potreba da se ispriča priča o odrastanju, o obiteljskim ulogama i odnosima te mediteransko podneblje kao prostorni okvir priče, iznjedrili su 2021. godine dva romana prvijenca: Vidi kako Lokrum pere zube - Ivane Lovrić Jović, Dubrovkinje sa zagrebačkom adresom i Strah od kupine - Danijele Crljen, Splićanke s dubrovačkom adresom. Dok se riječi iz njihovih romana još svježe prepliću u čitateljskoj mašti i možda stvaraju neke nove priče, susret s autoricama pružit će posjetiteljima priliku razgovarati s njima o onome što ih je potaknulo na pisanje. Razgovor moderira knjižničarka Marjana Leventić.

O gošćama:

Ivana Lovrić Jović riječima se bavi na više načina.

Nakon mature (klavirskoga usmjerenja) u srednjoj umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, upisala je Filozofskoi fakultet u Zagrebu. Diplomirala je talijanski i španjolski jezik s književnostima, magistrirala je na kroatistici, a doktorirala na općemu jezikoslovlju, sve na istome fakultetu. Zaposlena je kao viša znanstvenica suradnica u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, u kojemu se od 1997. godine bavi raznim jezikoslovnim područjima. Uže je usmjerena na povijest jezika, povijesnu tvorbu i leksikografiju, jezično posuđivanje, dijalektologiju i digitalnu leksikografiju, a stalna je tema njezinih istraživanja – dubrovački govor. Surađuje na nekoliko institutskih projekata, a voditeljicom je projekta Rječnik dubrovačkoga govora. 2013. godine dobila je Državnu nagradu za znanost – Ministarstva znanosti i sporta. Osim brojnih znanstvenih radova, izdala je (samostalno ili u suautorstvu) sedam znanstvenih knjiga, uglavnom dubrovačke tematike.

Posljednjih dvadeset godina objavljuje pjesme i prozu u časopisima, a godine 2017. bila je supotpisnicom dramskoga scenarija Otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, a  2016. godine izišla joj je prva pjesnička zbirka (Društvo dubrovačkih pisaca) – U skutima tango, a 2021. i prvi roman (Vuković&Runjić) – Vidi kako Lokrum pere zube.

Posljednjih šest godina voditeljica je dubrovačke podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a posljednje dvije i glavna urednica časopisa Literat. S troje djece i mužem živi u Zagrebu odakle često posjećuje Dubrovnik.

Danijela Crljen po zanimanju je magistra znanosti na području ekonomije, a u duši čista humanistica i ljubiteljica pisane riječi.

Rođena je u Splitu 1980. godine gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, nakon čega je upisala američki studij menadžmenta na Rochester Institute of Technology dok je 2004. godine diplomirala s najvećim počastima (Highest Honours) te je nagrađena priznanjem “Outstanding Scholarhip Award”. 2008.  godine magistrirala je na temu intelektualnog kapitala na tržištu rada u Hrvatskoj u sklopu postdiplomskog studija Europske integracije na Ekonomskom fakultetu pri Sveučilištu u Splitu.

Posljednjih dvanaest godina radi u sektoru nautičkog turizma, od čega šest kao direktorica marine Veljko Barbieri u Slanom. Četiri godine surađuje sa Sveučilištem u Dubrovniku kao predavač na studiju Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija. Majka je dvoje djece u dobi od 15 i 16 godina s kojima živi u Dubrovniku.

U svijetu književnosti pojavljuje se 2021. godine s romanom Strah od kupine (Naklada Fragment) za koji urednica Julijana Matanović kaže da je objavljen u najboljem trenutku budući da spisateljica, koja je rođena u gradu oca naše književnosti Marka Marulića, svoj prvijenac objavljuje u godini velike obljetnice njegove Judite. „Pa kad još dodamo da su Dubrovčani čitali Marulića i da se  jedini potpuno sačuvani primjerak Judite nalazi u biblioteci Male braće, onda za autoricu koja i biografijom, i ispričanom pričom, spaja ta dva grada, i koja Curtiusovu metaforu brodarstva pretvara u stvarnost, doista možemo ponoviti: treba zaslužiti takvu biografiju“, istaknula je Matanović.

Dostupnost romana mogu se provjeriti u Katalogu Dubrovačkih knjižnica na poveznicama: "Vidi Kako Lokrum pere zube" "Strah od kupine"

Objavljeno: 7/8/2022