The Dubrovnik Public Library has been an essential provider of educational programs, workshops  and resources. From Croatian language and English classes and technology training to storytimes, STEAM workshops and longlife learning we give the tools for success.


12

September 2023

19

September 2023
Počinje: 19.09. / 7:00 PM Završava: 19.09. / 8:00 PM

Znanstveno predavanje na temu "Kulturne veze Dubrovnika i Poljske"

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, u utorak 19. rujna 2023. s početkom u 19 sati u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik (Cvijete Zuzorić 4, 3. kat) dr. sc. Vinicije Lupis, voditelj centra Dubrovnik pri Institutu Ivo Pilar, održat će znanstveno predavanje na temu "Kulturne veze Dubrovnika i Poljske".

Dubrovnik je poveznik kultura i svjetova što se vrlo dobro vidi iz bogate arhivske građe koja svjedoči da su brojni narodi imali svoje predstavnike u Dubrovniku i obratno. Poljaci su jedan od tih naroda, a za razliku od Francuza, Osmanlija ili drugih velikih naroda, njihova veza s Dubrovnikom je malo poznata. Zanimljivo je da je Ivan Gundulić baš Poljsku i poljskog kraljevića izabrao za protagoniste Osmana. Osim u književnosti, kulturne veze u 19. i 20. stoljeću postaju sve važnije i u slikarstvu. Brojni poljski slikari, kasnije i glazbenici, boravili su i stvarali u Dubrovniku te tako ostavili značajan trag i stekli simpatije dubrovačke javnosti.

Kakva je veza između Poljske i dubrovačkog područja? Zašto je Ivan Gundulić odabrao Poljaka kao protagonista Osmana? Je li se interes za Poljsku nastavio nakon 17. stoljeća? - pitanja su na koje će pozvani predavač dati odgovor.

O predavaču:

Vinicije B. Lupis je stručnjak s bogatim akademskim iskustvom u povijesti, povijesti umjetnosti, arheologiji i arhivistici. Diplomirao je 1992. u Zadru, a magistrirao 1998. i doktorirao 2004., oba puta u Zadru. Tijekom karijere radio je kao konzervator arheolog i konzervator povjesničar umjetnosti, provodeći arheološka istraživanja i popis kulturne baštine. Autor je brojnih znanstvenih radova i knjiga o sakralnoj baštini te povijesti i umjetnosti Dubrovnika i Boke kotorske. Trenutno radi u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar kao voditelj Područnog centra Dubrovnik. Aktivan je u različitim stručnim udrugama i dobitnik mnogih priznanja za svoj doprinos kulturnoj baštini.

Objavljeno: 9/12/2023