Izbornik

Odjel za djecu i mlade

Kontakt:
djecji@dkd.hr
020/441-990

Odjel za djecu i mlade osnovan je 1996. godine kao prvi takav odjel na području Dubrovačko-neretvanske županije i danas ima oko devet tisuća svezaka knjiga i slikovnica za djecu svih uzrasta.

Od ostalih knjižničnih odjela razlikuje se šarenilom i bogatstvom boja, oslikanim likovima iz bajki, te veselim dječjim uradcima. Značajno je mjesto u svakoj knjižnici jer tu započinje odgoj i obrazovanje mladog čitaoca i budućeg korisnika knjižnice. Ovdje dijete ostvaruje svoj prvi susret s knjigom. 

Uz posudbu knjiga od posebnog značaja su razne aktivnosti koje se osmišljavaju, organiziraju i provode na Odjelu te različiti programi i ostala događanja kroz koje djeca razvijaju kulturu i ljubav prema čitanju te ostvaruju potrebu i pravo na informaciju, pismenost, učenje, kulturu, kreativno izražavanje, zabavu i osobni razvoj.

Odjel za djecu i mlade pruža mogućnost odabira i korištenja literature ne samo djeci nego i roditeljima, odgajateljima, profesorima, studentima i svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem djece.

Polazeći od činjenice da se pismenost razvija od najranije dobi djeteta na Odjelu su zaposlene knjižničarke koje uz stručno zvanje imaju i pedagoško obrazovanje.

Odjel ima:

  • Kutić za predškolce
  • Čitaonicu za školarce s prostorom za pisanje domaćih radova
  • Korner za roditelje – stručno-pedagoška literatura
  • Stripovski kutak
  • Korner s računalom