Izbornik

Odjel za djecu i mlade

Odjel za djecu i mlade osnovan je 1996. godine kao prvi takav odjel na području Dubrovačko-neretvanske županije i danas ima oko devet tisuća svezaka knjiga i slikovnica za djecu svih uzrasta.

Od ostalih knjižničnih odjela razlikuje se šarenilom i bogatstvom boja, oslikanim likovima iz bajki, te veselim dječjim uradcima. Značajno je mjesto u svakoj knjižnici jer tu započinje odgoj i obrazovanje mladog čitaoca i budućeg korisnika knjižnice. Ovdje dijete ostvaruje svoj prvi susret s knjigom. 

Uz posudbu knjiga od posebnog značaja su razne aktivnosti koje se osmišljavaju, organiziraju i provode na Odjelu te različiti programi i ostala događanja kroz koje djeca razvijaju kulturu i ljubav prema čitanju te ostvaruju potrebu i pravo na informaciju, pismenost, učenje, kulturu, kreativno izražavanje, zabavu i osobni razvoj.

Odjel za djecu i mlade pruža mogućnost odabira i korištenja literature ne samo djeci nego i roditeljima, odgajateljima, profesorima, studentima i svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem djece.

Polazeći od činjenice da se pismenost razvija od najranije dobi djeteta na Odjelu su zaposlene knjižničarke koje uz stručno zvanje imaju i pedagoško obrazovanje.

Odjel ima:

  • Kutić za predškolce
  • Čitaonicu za školarce s prostorom za pisanje domaćih radova
  • Korner za roditelje – stručno-pedagoška literatura
  • Stripovski kutak
020/441-990
Nikolina  Miloslavić,
Nikolina Miloslavić, knjižničar
Leona  Ribić Radić
Leona Ribić Radić
Marija Zadil
Marija Zadil

PROGRAMI

Na Odjelu za djecu i mlade tijekom cijele godine zastupljeni su različiti programi kako bi djeca razvijala kulturu i ljubav prema čitanju te ostvarila potrebu i pravo na informaciju, pismenost, učenje, kulturu, kreativno izražavanje, zabavu i osobni razvoj. Na Odjelu se provode pričaonice, radionice, multimedijska druženja, predavanja, šetaonice, dogovorene posjete vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta uz razne aktivnosti, te se obilježavaju svi važniji datumi tijekom godine različitim aktivnostima.

Ovogodišnje pričaonice koje se odvijaju jedno mjesečno su: Bajkom oko svijeta i Ulicama moga Grada. 

Radionice koje se odvijaju jednom mjesečno su: 2. ciklus - Emocionalno opismenjavanje djece i mladih (8. razredi) i Sigurno mjesto (6. i 7. razredi).

25

svibanj 2023

Drugi susret "Kutić za roditelje"

25

svibanj 2023

Odjel za djecu i mlade Dubrovačkih knjižnica organizira mjesečne susrete pod nazivom “Kutić za roditelje”. Drugi susret će se održati u srijedu, 31. svibnja 2023. s početkom u 15 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad (Od puča 6). 

Na prethodnom susretu, roditelji su imali priliku upoznati se sa fundusom stručne literature iz područja odgoja osnovnoškolske djece uz praktični dio gdje su čitanjem izabranih naslova, zajedno s voditeljicom Marinkom Ulagom raspravljali i zatim trebali dobivene zadatke primjeniti u praksi, u odgoju svoje djece.  Na prvom se susretu polaznicima predstavila knjiga “Kako razgovarati s djecom da bi bolje učila kod kuće i u školi” autora A. Faber i E. Mazlish o kojoj će na susretu u srijedu raspravljati i razmjenjivati iskustva.