Izbornik

Odjel za djecu i mlade

Odjel za djecu i mlade osnovan je 1996. godine kao prvi takav odjel na području Dubrovačko-neretvanske županije i danas ima oko devet tisuća svezaka knjiga i slikovnica za djecu svih uzrasta.

Od ostalih knjižničnih odjela razlikuje se šarenilom i bogatstvom boja, oslikanim likovima iz bajki, te veselim dječjim uradcima. Značajno je mjesto u svakoj knjižnici jer tu započinje odgoj i obrazovanje mladog čitaoca i budućeg korisnika knjižnice. Ovdje dijete ostvaruje svoj prvi susret s knjigom. 

Uz posudbu knjiga od posebnog značaja su razne aktivnosti koje se osmišljavaju, organiziraju i provode na Odjelu te različiti programi i ostala događanja kroz koje djeca razvijaju kulturu i ljubav prema čitanju te ostvaruju potrebu i pravo na informaciju, pismenost, učenje, kulturu, kreativno izražavanje, zabavu i osobni razvoj.

Odjel za djecu i mlade pruža mogućnost odabira i korištenja literature ne samo djeci nego i roditeljima, odgajateljima, profesorima, studentima i svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem djece.

Polazeći od činjenice da se pismenost razvija od najranije dobi djeteta na Odjelu su zaposlene knjižničarke koje uz stručno zvanje imaju i pedagoško obrazovanje.

Odjel ima:

  • Kutić za predškolce
  • Čitaonicu za školarce s prostorom za pisanje domaćih radova
  • Korner za roditelje – stručno-pedagoška literatura
  • Stripovski kutak
020/441-990
Nikolina  Miloslavić,
Nikolina Miloslavić, knjižničar
Leona  Ribić Radić
Leona Ribić Radić
Marija Zadil
Marija Zadil

PROGRAMI

Na Odjelu za djecu i mlade tijekom cijele godine zastupljeni su različiti programi kako bi djeca razvijala kulturu i ljubav prema čitanju te ostvarila potrebu i pravo na informaciju, pismenost, učenje, kulturu, kreativno izražavanje, zabavu i osobni razvoj. Na Odjelu se provode pričaonice, radionice, multimedijska druženja, predavanja, šetaonice, dogovorene posjete vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta uz razne aktivnosti, te se obilježavaju svi važniji datumi tijekom godine različitim aktivnostima.

Ovogodišnje pričaonice koje se odvijaju jedno mjesečno su: Bajkom oko svijeta i Ulicama moga Grada. 

Radionice koje se odvijaju jednom mjesečno su: 2. ciklus - Emocionalno opismenjavanje djece i mladih (8. razredi) i Sigurno mjesto (6. i 7. razredi).

19

rujan 2023
Županijsko natjecanje u čitanju naglas

Županijsko natjecanje u čitanju naglas

19

rujan 2023

Odjel za djecu i mlade Narodne knjižnice Grad ove će godine sudjelovati u „8. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas“ koje se nakon trogodišnje pauze izazvane epidemijom COVID-19
virusa ponovno održava u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac u Sisku. Natjecanje na državnoj razini održat će se 9. i 10. studenoga 2023. Pozivamo narodne i školske knjižnice koje se žele uključiti u natjecanje, da svoje prijave pošalju na e-mail adresu informacijska.sluzba@dkd.hr, najkasnije do 13. listopada 2023.

Prijavnicu za županijsko natjecanje možete preuzeti na poveznici: https://www.nkc-sisak.hr/wp-content/uploads/2022/10/7B_prijavnica_zupanijsko_natjecanje_2022.docx 8. nacionalno natjecanje u čitanju naglas namijenjeno je učenicima osnovnih škola od 3. do 8. razreda u gradovima i županijama Republike Hrvatske. Učenici su podijeljeni u dvije kategorije:
Mlađa kategorija: učenici 3. – 5. razreda
Starija kategorija: učenici 6. – 8. razreda

Cilj je natjecanja poticanje čitanja i čitanja naglas, razvoj čitalačkih navika, popularizacija knjige te poticanje pozitivnog natjecateljskog duha. Inicijatori i organizatori natjecanja na državnoj razini suNarodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Komisija za knjižnične usluge za  djecu  i  mladež  pri  Hrvatskom  knjižničarskom  društvu, a organizatori natjecanja na županijskoj, gradskoj i školskoj razini su narodne knjižnice u suradnji sa školskim knjižnicama.

Za više informacija o Nacionalnom čitanju naglas posjetite web stranicu: https://www.nkc-sisak.hr/natjecanje-u-citanju-naglas/ i Facebook stranicu: https://www.facebook.com/natjecanje.u.citanju/

Pobjednicima na županijskom natjecanju i njihovim mentorima Dubrovačke knjižnice pokrivaju troškove putovanja u Sisak na državno natjecanje.

Za sva pitanja možete se obratiti na e-mail: informacijska.sluzba@dkd.hr.