2

studeni 2022
Hristos, Nikos:"Novi dan"

Hristos, Nikos:"Novi dan"

2

studeni 2022

Prijevod s grčkog: Mina Radulović

Jedne zimske večeri u nekom mračnom kutku Luke, trojica spaljuju beskućnika po imenu Sebastian, koji uživa glas vrsnog pripovjedača. Pavao, najmlađi od trojice zločinaca, potresen okrutnošću počinjenog, kreće u potragu za informacijama o životu žrtve, u nadi da će tako barem malo ublažiti grižnju savjesti i da će, oživljavajući priču o pokojniku, na neki način uspjeti vratiti ga u život. Dok provodi svoje istraživanje po mjestima na kojima borave beskućnici, uspijeva locirati Sebastianove prijatelje – Bivšeg, Markonija, Lakija i Janisa. Od njih traži da mu ispričaju kako svoje, tako i priču njihovog nastradalog prijatelja, i uvlači se, a da toga nije ni svjestan, u zazoran svijet na rubu egzistencije. Iako ispripovijedani događaji isprva djeluju istiniti, naracije se prepliću i kreću vrludavim stazama na kojima kroz vrtoglave ponore stvarnost susreće onostrano.

Koji razlozi i koji motivi navode naratore ovih priča na različita i često kontradiktorna svjedočenja? Gdje prestaje mit, a gdje počinje istina? Tko je zapravo Sebastian?

NIKOS HRISOS je rođen 1972. godine u Ateni, gdje je studirao biologiju i režiju. Njegov prvi roman Tajna posljednje stranice objavljen je 2009. godine. Pripovijetke su mu objavljivane u raznim kolektivnim izdanjima, a 2019. njegovom romanu Novi dan dodijeljena je Nagrada Europske unije za književnost. U svom gradu drži antikvarijat knjiga Paleobibliopoleio (Oldbooks.gr) od 2001. godine.