24

siječanj 2023

Predstavljanjem knjige „O tempora, o mores“ Tomislava Kuljiša započela Festa Dubrovnik

24

siječanj 2023

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u ponedjeljak 23. siječnja 2023. Društvo dubrovačkih pisaca predstavilo je knjigu Tomislava Kuljiša „O tempora, o mores“. Tomislav Kuljiš bio je dugogodišnji profesor Hrvatskoga jezika i književnosti te filmske umjetnosti u dubrovačkoj Gimnaziji, također dugo godina važni član dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, vrhunski jezikoslovac, povjesničar umjetnosti i znalac povijesti našega Grada i pokretač osnivanja Društva dubrovačkih pisaca. Preminuo je 10. prosinca 2021. godine, te je ova knjiga na svoj način i spomen na njegovu pisanu riječ.  

U ime Feste Dubrovnik čije je 22. izdanje započelo predstavljanjem knjige, prisutne je pozdravila Darija Mikulandra Žanetić. U predstavljanju u su sudjelovali Kuljiševi suradnici i prijatelji, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro, predsjednica Matice hrvatske – ogranak Dubrovnik Slavica Stojan i odgajatelj u Muškom učeničkom domu Dubrovnik te voditelj i utemeljitelj Ljetne škole filma Šipan Miro Bronzić.

Kuljiš, kojega su predstavljači „jednoglasno“ nazvali „šetajućom enciklopedijom“ ostavio je važan trag kako u njihovim profesionalnim životima, kao vrstan profesor, dobar pisac i suradnik, tako i u privatnoj sferi kao dobar čovjek koji je svoje kolege poticao na rad i radovao se njihovom uspjehu.