10

listopad 2021
PREPORUKE KNJIŽNIČARA: Chigozie Obioma „Ribari“

PREPORUKE KNJIŽNIČARA: Chigozie Obioma „Ribari“

10

listopad 2021

Piše: Katarina Palinić

 

„Ribari“, Chigozie Obioma

Sudbina osmeročlane obitelji Agwe okosnica je romana prvijenca nigerijskog pisca Chigozija Obiome. Iako u vremenu u kojem je radnja romana smještena, a to su devedesete godine dvadesetog stoljeća, u njihovoj sredini nije bilo popularno imati mnogo djece, Eme, otac obitelji, sanjao je o kući punoj djece, klanu koji je sam začeo. U nesigurnim nigerijskim ekonomskim prilikama gajio je san o potomcima kojima će pružiti najbolje obrazovanje, ono zapadnjačko, a oni će zahvaljujući tome postati uvaženi članovi društva; pilot, odvjetnik, liječnik, profesor i inženjer, samo kćeri Nkem nije unaprijed odredio zanimanje jer je smatrao da ženama takve stvari nije potrebno odrediti. Ali kako to već ide kad čovjek snuje, a Bog određuje, ni ovaj put stvari se nisu odvile kako je Eme to zamislio. U trenutku njegova preseljenja u udaljeni grad Yolu zbog potreba posla, sudbina obitelji, koja je dotada išla po planu, poprimila je novi smjer. Zaposlena majka ostala je sama sa šestoro djece, pa joj je, osim dvoje najmlađih, Davida i Nkem, život djece polako izmakao kontroli. Četvorica braće, Ikenna, Boja, Obembe i Benjamin, itekako su osjećali odsutnost očeve čvrste ruke i nekadašnje druženje s knjigama sve su češće zamjenjivali aktivnostima koje otac nikada ne bi dopustio. Ribarenje na rijeci Omi-Ala bila je jedna od njih. Nekoć čista rijeka štovana kao božanstvo, dolaskom europskih kolonizatora proglašena je zlim mjestom koje svakako treba izbjegavati. Ali uz prezaposlenu majku braći nije bilo teško skrivati tajnu koja im je donosila toliko zadovoljstva. Rijeku su bez njezinog znanja posjećivali punih šest tjedana. Na jednom od svojih pohoda dječaci su susreli Abulua, lokalnog beskućnika, proroka i luđaka, koji im je prorokovao kako će jedan od braće ubiti Ikennu. Nakon toga odnosi među braćom naglo se mijenjaju, a neumoljiva sudbina donosi im niz događaja koji će pogoditi njihovu obitelj.

Obioma nas kroz radnju romana vodi kao Benjamin, najmlađi od braće koji su posjećivali rijeku. Kao najmlađi on je i najranjiviji i najovisniji, brat koji svima želi udovoljiti, pa iako ima vlastita mišljenja i stavove, gotovo do samog kraja pokorava se željama i idejama starijih. Benjamina, ali i sve ostale važnije likove Obioma je izvrsno psihološki portretirao i tako nam omogućio da i one s kojima se možda ne možemo poistovjetiti, možemo itekako razumjeti. Osim života obitelji Agwe autor nas upoznaje i sa stanjem nigerijskog društva u tim i za njih teškim vremenima, s afričkom tradicijom i sukobom ili susretom te tradicije i tradicije kolonizatora, a dodatnu vrijednost djelu daje i upotreba afričkih govora koje susrećemo na više mjesta u romanu.

Roman je 2016. godine u prijevodu Mirne Čubranić izdala izdavačka kuća Hena com, a možete ga posuditi u Narodnoj knjižnici Grad te ograncima Cavtat, Gruž, Lapad, Mokošica i Montovjerna.

 

Katarina PALINIĆ