1

rujan 2022
Sandgren, Lydia: "Sabrana djela"

Sandgren, Lydia: "Sabrana djela"

1

rujan 2022

Kada Cecila Berg, briljantna znanstvenica i prevoditeljica netragom nestane, njezin suprug Martin Berg, vlasnik izdavačke kuće u Göteborgu, ostaje sam s dvoje male djece i mnoštvom neodgovorenih pitanja. Njegov najbolji prijatelj iz mladosti Gustav Becker slavan je slikar koji je slijedio svoju strast i  potpuno se posvetio umjetnosti, a Martin, koji je oduvijek htio biti pisac, u zrelim godinama s gorčinom gleda na svoje nedovršene rukopise dok pokušava pronaći novi oslonac i smisao u životu. Kopajući po vlastitoj prošlosti, pred očima mu se nižu slike odrastanja u Švedskoj sedamdesetih i osamdesetih godina, studentski dani u Parizu i zanosna ljeta na francuskoj rivijeri gdje Gustav, Cecilia i Martin žive svoje najsretnije dane. Istodobno, Martinova sada dvadesetpetogodišnja kći Rakel počinje istraživati život svoje zagonetne majke i njezinu povezanost s Gustavom. Neobičan trag koji je vodi sve bliže nestaloj majci i slikarevoj muzi dovest će je do šokantnih spoznaja i navesti da zajedno s bratom krene u potragu koja će im iz temelja promijeniti život. Nova zvijezda švedske književnosti u ovom nagrađivanom romanu bavi se velikim životnim pitanjima, prirodom pravog prijateljstva, ljubavi i umjetnosti te istinama koje ne moraju uvijek biti izrečene. Autorica je majstorski ispreplela priču dviju generacija i napisala životan roman, pun napetih odnosa i obrata, čiji se protagonisti suptilno uvlače pod kožu.

 

Iz medija:

  

„Ozbiljan, dubok i dirljiv roman, i uza sve to silno zabavan.“

Göteborgs Posten

 

 „Pametno kao savršeno komponirana pop-pjesma: privlačno, bombastično, neodoljivo...“

Weekendavisen

 

„Naslućujemo njezine američke uzore poput Jonathana Franzena ili Paula Austera, ali Sandgren je jednostavnim pristupom kompleksnim temama krenula vlastitim putem. Ovo je književnost za 2020-e godine: ozbiljna, duboka, ali nikad uštogljena.“

Kleine Zeitung 

 

„Što je najvažnije, ovaj roman predstavlja čisti užitak u čitanju, a Lydia Sandgren očito je jako uživala u pisanju. Sjajan roman.”

Het Parool