30

studeni 2021

VEĆ PETU GODINU Krenule radionice dubrovačkog govora za osnovce

30

studeni 2021

Dubrovačke knjižnice s veseljem obavještavaju kako je Zaklada Cabog Stiftung petu godinu zaredom podržala održavanje još jednih radionica dubrovačkog govora namijenjenih učenicima osnovnih škola s dubrovačkog područja. Radionice se održavaju u suradnji Dubrovačkih knjižnica i dubrovačke podružnice Instituta za jezik i jezikoslovlje, a kao i prethodnih godina, osmislile su ih voditeljica dubrovačke podružnice Instituta dr. sc. Ivana Lovrić i nastavnica Hrvatskoga jezika Nikolina Kuraica.

Ove godine radionice će slušati učenici petih i šestih razreda tijekom zimskog i proljetnog ciklusa, a održavat će se u Ogranku Lapad u Atlant Centru na 1. katu, ili u Saloči od zrcala u Narodnoj knjižnici Grad. Učenici su već krenuli s novim tekstom iz knjige „Pripovijesti o gradu“ Nade Skatolini. Organizatori radionice smatraju kako je njezin dubrovački reprezentativan za 20. stoljeće, te donosi neke zanimljive priče i anegdote o životu Grada. U prvom ciklusu radionica učenici će se pozabaviti onom najjednostavnijom jezičnom razinom - leksičkom, koja je učenicima tog uzrasta poznata. Kao i uvijek, napravit će mali kulturološko-povijesni uvod o dubrovačkom govoru. 

Prva radionica dubrovačkog govora održala se 29. listopada, a sudjelovali su učenici OŠ Lapad, OŠ Marin Držić i OŠ Mokošica.