Izbornik

OGRANAK CAVTAT

Knjižnica Mjesne zajednice Cavtat dolazi u sastav Narodne knjižnice Grad, 24. svibnja 1984., s fondom od 4367 svezaka. Danas fond Ogranka broji preko 9000 jedinica građe, a Ogranak je povodom obilježavanja Dana općine Konavle 2018., preseljen u novouređene prostorije u blizini autobusne stanice. Posvećen je pjesniku Ratku Zvrku.

RADNO VRIJEME >

020/805-335
Zidine 6, 20210 Cavtat
Lucijana Mihaljek,
Lucijana Mihaljek, knjižničar

PROGRAMI

18

kolovoz 2023

Dvodnevni program “Knjige pod stablima” održan u Mokošici i Cavtatu

18

kolovoz 2023

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, u srijedu i četvrtak, 16. i 17. kolovoza 2023. u DV Mala kuća u Mokošici te na Trgu Franja Tuđmana u Cavtatu održan je program “Knjige pod stablima” za djecu i odrasle. 

U Mokošici je u jutarnjim programu održana glazbena pričaonica i likovna radionica koju su vodili knjižničari Adem Gušić i Katarina Palinić. Druženje je započelo uz slikovnice "Ptica Rugalica" Ljerke Rebrović i Ivane Pipal i "Medo i klavir" Davida Litchfielda. Nakon čitanja slikovnica uslijedio je zanimljiv razgovor te se otpjevala pokoja svima dobro poznata dječja pjesma. I na likovnoj radionici riječ je bila o glazbi gdje su polaznici izradili malene šarene bubnjeve. Dubrovačke knjižnice su imale priliku u okviru programa ugostiti poznatoga hrvatskoga meteorologa Zorana Vakulu koji je 16. i 17. kolovoza 2023. u Mokošici i Cavtatu djeci i odraslima predstavio slikovnice “Vremenaste priče” (nastale 2021.) čiji je ilustrator Nik Titanik. Do sada su objavljene „Vjetropirasta“, „Oblačasta“, „Sunčasta“, „Pahuljasta“ i „Kapljičasta“. Djeca su imala priliku na zanimljiv način saznati koje sve vrste vjetrova postoje, što su kiša i snijeg, te što su sunce i duga. Neki od njih su upriličili ove pojave kako bi lakše razumjeli pojmove koje svakodnevno imamo priliku slušati i gledati u medijima, dok je u Cavtatu knjižničarka Lucijana Mihaljek održala likovnu radionicu gdje su djeca izrađivala vjetrenjače, sunce i oblake.  

U popodnevnom dijelu programa, Ana Vuličević, odgojiteljica i učiteljica u Helen Doron školi engleskoga jezika upoznala je djecu sa zanimljivim Helen Doron likovima koji su ih proveli kroz mnoštvo zabavnih igara, pjesmica, gdje su i naučili o procesu recikliranja i sakupljanju otpada. U večernjem dijelu programa, autor Davor Novevski predstavio je publici novi roman “Vrtoglavica”, uz urednika Davora Deranju i moderatoricu Marielu Marković. Publiku je u ime Dubrovačkih knjižnica pozdravila knjižničarka Lucijana Mihaljek.  Najnoviji roman autora Davora Novevskog, "Vrtoglavica", označava prekretnicu u njegovom književnom putovanju. U ovoj knjizi, prvi put bez fikcije, Novevski se duboko uranja u autentičnost vlastitog života, dijeleći emocije, misli i iskustva s nevjerojatnom iskrenošću. U razgovoru s moderatoricom Marielom Marković, autor je priznao da knjige nisu oduvijek bili njegova strast, ali je s vremenom shvatio vrijednost književnosti kao beskrajnog svijeta mogućnosti. Njegova prva knjiga je izašla 2015. godine, a ta prilika je bila ključna za daljnje pisanje. U ovom romanu, Novevski se otvoreno suočava s vlastitim emocijama, a urednik Davor Deranja naglašava kako najdublji dijelovi dolaze iz autorove nutrine. Pitanje o potrebi za dijeljenjem vlastite priče i suočavanju s prošlošću postavljeno je, a Novevski ističe da "Vrtoglavica" nije klasična autobiografija, već priča iz njegova života. Roman predstavlja univerzalnu priču o suočavanju s izazovima, preživljavanju i sazrijevanju, potičući čitatelje da razmisle o granici između življenja i preživljavanja.

Program se održao uz potporu Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Konavle i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a proveo se s ciljem promoviranja i poticanja čitanja. Dubrovačke knjižnice zahvaljuju svim gostima i  suradnicima DV Pčelica -  Mala kuća, Helen Doron školi engleskoga jezika i svima koji su sudjelovali u realizaciji ovogodišnjeg programa, a posebno hvala idejnom začetniku projekta Kulturnom centru Jadran.

FOTO: Vedran Levi

SENJALIBAR