Izbornik

OGRANAK CAVTAT

Knjižnica Mjesne zajednice Cavtat dolazi u sastav Narodne knjižnice Grad, 24. svibnja 1984., s fondom od 4367 svezaka. Danas fond Ogranka broji preko 9000 jedinica građe, a Ogranak je povodom obilježavanja Dana općine Konavle 2018., preseljen u novouređene prostorije u blizini autobusne stanice. Posvećen je pjesniku Ratku Zvrku.

RADNO VRIJEME >

020/805-335
Zidine 6, 20210 Cavtat
Lucijana Mihaljek,
Lucijana Mihaljek, knjižničar

PROGRAMI

25

srpanj 2023

Održana edukativna radionica "Očuvanje plemenite periske" u ogranku Cavtat

25

srpanj 2023

U ponedjeljak, 24. srpnja 2023. u Ogranku Cavtat u suradnji s djelatnicima Javne ustanove  za upravljanje zaštićenim dijelovima  prirode DNŽ-e, Lukšom Kalafatovićem i Petrom Brailo, održana je edukativna radionica “Očuvanje plemenite periske”. Na radionici je djeci na zanimljiv i poučan način prezentirana problematika ugroženosti plemenite periske, najvećeg školjkaša Sredozemnog mora. Osim toga predstavljene su im i objašnjene  sve  aktivnosti koje se poduzimaju u borbi za očuvanje ove endemske vrste. Također, djeci je objašnjena i važnost očuvanja morske trave posidonije. Na kraju, djeca su svoja znanja i zapažanja imala priliku provjeriti rješavajući zanimljive zadatke kroz edukativno-kreativne materijale.

Samoj radionici prethodio je posjet Muzeju školjaka u Cavtatu (Shell Museum Cavtat). Svi izlošci u Muzeju dijelom su privatne  kolekcije školjaka obitelji Miljan Popović. Vođenu turu kroz postav  prepunu brojnih zanimljivosti iz svijeta školjkaša za djecu je osmislila i provela Ines Miljan Popović.

Sva su djeca na kraju ture dobila na poklon školjku petrovo uho koju mogu iskoristiti kao privjesak za svoje ogrlice. Također, od djelatnika Javne ustanove djeca su na poklon dobila privjesak izrađen od drva azijskih platana u Trstenome. Drvo za privjeske dobiveno je kontinurianom sanacijom i njegom krošanja navedenih stabala. Hvala svima na suradnji i na prekrasnim poklonima!