Izbornik

OGRANAK MOKOŠICA

Ogranak Mokošica Narodne knjižnice Grad Dubrovačkih knjižnica najmlađi je Ogranak otvoren 28. travnja 2009. godine u novouređenom prostoru u naselju Mokošica. Ujedno je i prvi kulturni sadržaj ovog dijela grada. Uz knjižnu građu, Ogranak Mokošica ima i dječji kutak s literaturom za djecu i roditelje, igračke i građu na drugim medijima (CD-ovi, DVD-ovi), čitaonicu dnevnog tiska, tri računala s internetskom vezom za korisnike kao i priručnu zbirku enciklopedija i rječnika u tiskanom obliku i na CD-ovima. Godine 2019. proširen je na površinu od 60-ak četvornih metara gdje je smješten novi knjižni fond koji služi kao multimedijalni prostor. Fond Ogranka broji preko 15 400 svezaka građe.

RADNO VRIJEME >

020/453-570
Bartola Kašića 8, 20236 Mokošica
Diana  Perić,
Diana Perić, knjižničar
Adem  Gušić,
Adem Gušić, knjiž. suradnik

PROGRAMI

15

veljača 2024

Prikupljene knjige i slikovnice donirane dječjim vrtićima i pedijatrijskoj ambulanti

15

veljača 2024

Povodom Svjetskog Dana darivanja knjigom, koji se tradicionalno obilježava 14. veljače, djelatnici Dubrovačkih knjižnica, Katarina Palinić, Leona Radić-Ribić, Adem Gušić, Vedran Levi, Ivona Macan Butrica i Nikola Bjelopera, na čelu s voditeljicom Županijske Matične razvojne službe za narodne i školske knjižnice, dr. sc. Maricom Šapro-Ficović, posjetili su dječje vrtiće te im poklonili knjige i slikovnice prikupljene tijekom siječnja i veljače 2024. u Dječjem odjelu Narodne knjižnice Grad, ograncima Lapad, Gruž, Mokošica, itd. Akciji prikupljanja knjiga u narodnim knjižnicama pridružile su se i školske knjižnice OŠ Marina Držića i OŠ Cavtat.   

Posjetili su Dječje vrtiće Dubrovnik, Škatulica i Palčica, te Dječje vrtiće Pčelica, DV Ježić Osojnik i DV Gromača, gdje su se tete, a djeca posebno, obradovali posjetu i s nestrpljenjem otvarali regale. Dječje knjige i slikovnice skupljale su se i po ograncima Dubrovačkih knjižnica u Cavtatu i Trpnju. Ogranak Trpanj na Pelješcu s knjižničarkom Monikom Ivandić prikupio je lijepi broj donacija za DV Trpanj. Također, i Konavljani su pokazali svoju velikodušnost pa su knjižničarka Ogranka Cavtat Lucijana Mihaljek i knjižničarka OŠ Cavtat Ivana Miletić, prikupljene knjige donirale Pedijatrijskoj ambulanti na Grudi.

U akciji koja se odvijala pod motom Čitam, dam, sretan sam!, prikupljeno je i poklonjeno oko 500 novih ili odlično očuvanih dječjih knjiga i slikovnica. Dubrovačke knjižnice zahvaljuju svim građanima koji su se odazvali ovoj humanitarnoj akciji i svojim doprinosom razveselili one najmlađe, ujedno i najvažnije.

Akcija prikupljanja knjiga također je dio kampanje „Čitaj mi!“ pokrenute na Međunarodni dan dječje knjige 2. travnja 2013. s ciljem korištenja knjižnica i poticanja čitanja od najmlađe dobi. Dubrovačke knjižnice na čelu s Matičnom razvojnom službom Dubrovačko-neretvanske županije, u ovoj akciji sudjeluju već deset godina. 

 

foto: Vedran Levi