Izbornik

Programi za djecu

Na Odjelu za djecu i mlade te u ograncima Lapad, Montovjerna, Mokošica Trpanj i Cavtat organiziraju se programi poticanja čitanja i kreativnosti za djecu. 

14

lipanj 2023

Održane "Knjige pod stablima" u parku Luja Šoletića u Gružu

14

lipanj 2023

U utorak, 13. lipnja 2023. u organizaciji Dubrovačkih knjižnica u parku Luja Šoletića u Gružu održano je prvo ovogodišnje cjelodnevno događanje “Knjige pod stablima”. Događaj je privukao brojne posjetitelje i bio ispunjen raznovrsnim književnim aktivnostima za sve uzraste. Jutarnji dio cjelodnevnog programa započeo je druženjem s djecom DV Gruž i čitanjem slikovnice Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea čiji je autor W. Edward Joyce. Knjižničarka Deša Ficović Kosović uvela je male čitatelje u čaroban svijet knjiga i upoznala ih s ljudima koji su im posvetili cijeli svoj život. Nadahnuvši istoimeni kratki animirani film koji je 2012. godine nagrađen prestižnom nagradom Oscar, ova je slikovnica u kratko vrijeme zasjela na prvo mjesto New York Timesove ljestvice prodavanosti i na dobrom je putu da postane klasikom suvremene dječje književnosti. Knjižničarka Marjana Leventić potom je s djecom čitala englesku narodnu priču o debeloj mački, koja je za ovu priliku postala debela gruška mačka, a uz slikare Roberta Kralja i Martu Baće mali čitatelji oslikavali su priče. 

U popodnevnim satima sugrađani i prolaznici imali su priliku družiti se s knjigama u hladu, a Mirela Zijadić s Libertas televizije održala je svoju emisiju “Mirelica Pričalica” u parku Luja Šoletića. Nakon dječjeg programa gdje su mališani s Mirelicom Pričalicom čitali slikovnicu “Zločesti pas, Marley!” , novinar, književnik, scenarist i glumac Renato Baretić i najčitaniji autor u Dubrovačkim knjižnicama u 2022. godini, predstavio je dubrovačkoj publici novi roman “Zadnja ruka”. Roman postavlja temeljne postavke književnosti i svijeta pred nas, izazivajući moralne izbore i dirajući našu emotivnu sferu. 

-Podnaslov ovoga romana  je “Kad si dobro, loše ti se piše”. Glavni junak je pisac koji je napisao nekoliko zapaženih zbirki kratkih priča. Ja sam u životu napisao jednu. Bio je poznat po otvorenim krajevima, tu ima nečega malo, međutim malo je preučio jer je ostavio previše tih otvorenih krajeva, i u jednom baš gadnom trenutku  kada je ostao bez posla, kada se razveo i kada smije viđati kćer jednom tjedno, a mala ima 15 godina, a on je obožava, odjednom mu se počinju pojavljivati likovi iz tih priča, prikaze koje vidi samo on, nitko drugi ih ne vidi i ne čuje. Stvar je u tome da mu se oni pojavljuju samo onda kada mu je dobro - a, uglavnom mu je loše. - kazao je Baretić. 

Osim novoga romana, autor je na početku književnog susreta najmlađoj publici pročitao svoju slikovnicu “Muka maloga vuka”, a bilo je riječi i o ostalim autorovim knjigama, poput “Hotel Grand”, “Osmi povjerenik”, “Pričaj mi o njoj”. Kroz ovaj književni susret, publika je imala prilike čuti i autorov poetski izražaj u kojem je čitao pjesme iz svojih zbirki “Kome ćemo slati razglednice”, “Kadrovi kadra”. S obzirom na Baretićev bogat stvaralački staž, moderatorica susreta Marjana Leventić otvorila je mnogobrojna društvena pitanja poput mišljenja o lektirama u školama, pisanju, književnom stvaranju. 

-Moj je nekakav autorski moto: teško pišem da bi se lako čitalo. To je jednostavno tako. Ne mogu ja pobjeći od teških tema, a još da o njima i pišem tako da bude naporno za čitanje, mislim da bih bio mirnodopski zločinac.- istaknuo je Baretić. 

Publika je imala prilike čuti i zanimljivosti o autorovom prijateljstvu s pokojnim Arsenom Dedićem. U prirodnom ambijentu parka, publika, ali i prolaznici, uživali su i u Baretićevom pjevačkom talentu. 

Cijela fotogalerija dostupna je na Facebooku Dubrovačkih knjižnica.

FOTO: Vedran Levi, Marjana Leventić, Deša Ficović Kosović