Izbornik

Programi za djecu

Na Odjelu za djecu i mlade te u ograncima Lapad, Montovjerna, Mokošica Trpanj i Cavtat organiziraju se programi poticanja čitanja i kreativnosti za djecu. 

21

lipanj 2023

U ogranku Cavtat održana edukativna radionica "Kornjače u našem zavičaju"

21

lipanj 2023

U utorak, 20. lipnja 2023., održana je edukativna radionica "Kornjače u našem zavičaju" u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i njihovim djelatnicama Petrom Sisan i Ivanom Konjevod.  Djeca od 5 do 11 godina imala su priliku naučiti o različitim vrstama kornjača, njihovom životnom okruženju i važnosti očuvanja. 

Na radionici su djeca kroz prilagođenu prezentaciju upoznala različite vrste kornjača koje žive u našem zavičaju, saznala što kornjače jedu, kako izgledaju te kako se brinu o svojim mladima. Poseban fokus bio je na slatkovodnim kornjačama, kao što su barska i riječna kornjača, koje su rijetke, ugrožene i strogo zaštićene vrste. U cijeloj Hrvatskoj riječna kornjača svoj dom ima samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (lokve u Donjim Majkovima i Prljevićima, u Stonskom polju te u djeci bliskom i poznatom Konavoskom polju), a posebno je istaknuto koja su to odgovorna ponašanja kojima doprinose očuvanju ovih najstarijih gmazova na svijetu.

Nakon predavanja, djeca su kroz interaktivne mape bojala i slagala svoje kornjače, a svaki polaznik je dobio poseban poklon - edukativnu slagalicu "Dom riječne kornjače". Također, ogranak u Cavtatu dobio je vrijedne edukativne materijale poput prospekata, knjižica, puzzli i ostalog.

Hvala Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije na suradnji i divnim poklonima! 

Nastavit ćemo poticati ljubav prema prirodi i važnost očuvanja našeg predivnog okoliša.

FOTO: Lucijana Mihaljek