Izbornik

Gostovanja i suradnje

Podržavamo programe pojedinaca, udruga i ustanova koji su skladu s djelatnošću narodnih knjižnica.

25

ožujak 2023

Predstavljena knjiga Dine Milinovića "Svijet je muškog roda ili tragedija koje nije bilo"

25

ožujak 2023

U okviru obilježavanja Dana frankofonije, a u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, Francuska alijansa Dubrovnik organizirala je predstavljanje knjige “Svijet je muškog roda ili tragedija koje nije bilo” u petak, 24. ožujka 2023. u čitaonici Narodne knjižnice Grad na kojoj je sudjelovao autor, književnik i povjesničar umjetnosti Dino Milinović i glumci  Kazališne družine Kolarin, Vinko Jažo i Joško Gverović koji su uprizorili likove iz drame, Luja XIV i Molièra.  Okupljene je, u ime Francuske alijanse Dubrovnik pozdravila Maja Bakija. 

Dramski tekst se sastoji od pet činova i epistolarnoga epiloga, radnja je smještena u razdoblje nakon Westfalskoga mira (1648.) na francuskom dvoru u Versaillesu, a glavni su likovi Orfej Frankopan, nećak Frana Krste Frankopana, francuski poslanik na bečkom dvoru u vrijeme Zrinsko-frankopanske urote Chevalier de Gremonville, Luj XIV., Molière i Jean Racine. Ovo je drama s povijesnom tematikom, glavni likovi su stvarne povijesne osobe, a u priči se prožima fikcija. 

-Meni je to bila jedna igra koja se zasniva na povijesnim činjenicama, koja se mogla dogoditi i koja nije nemoguća. To je lijepo kada čovjek piše fikciju, uvijek možete spojiti a+b=c i postaviti to na kvadrat, napraviti s tom formulom što hoćete, ali istovremeno, barem meni, u mome pisanju, je stalo da taj zaplet bude moguć, a taj zaplet je doista moguć. I odnosi između Luja i Molièra su intenzivni, mi ne znamo kako izgleda njihov razgovor, nitko to nije zapisao. Ta igra, diplomatska-špijunska, koju Luj pomoću svojih ambasadora i poslanika igra u Habsburškom carstvu je mogla tako izgledati. - istaknuo je Milinović. 

Dramski tekst "Svijet je muškog roda" autorov je prilog 350. obljetnici pogibije Petra Zrinskog i Fran Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu, tiskan je 2021. u Matici hrvatskoj, a predstavljanje se održalo prošle godine u okviru obljetnice 400 godina od Molièrova rođenja. 

FOTO: Vedran Levi