Izbornik

Programi za mlade

Programi za mlade organiziraju se najčešće u suradnji sa školama, ustanovama i udrugama. Odvijaju se u prostorima Knjižnice (Ogranak Lapad i Narodna knjižnica Grad), a ponekad i naši knjižničari gostuju u školama. 

24

travanj 2024

Edukativno predavanje o Kletoj gori i supervulkanima dovelo do aktivacije

24

travanj 2024

Povodom Noći knjige, Odjel za djecu i mlade, 23. travnja u Saloči od zrcala, održao je edukativno predavanje za djecu pod naslovom „Kleta gora ili Ruapehu (znanost iza LOTR vulkana)“ pod vodstvom knjižničarke Marija Zadil.

Predavanjem su uspješno spojili znanstvenu fantastiku i stvarnost. Mali znanstvenici usporedili su Mt. Doom (Kletu goru) s Ruapehu i Whakaarijem na Novom Zelandu. Zavirili su u stvarne (moguće) scenarije erupcija supervulkana i nestankom svijeta kakvog poznajemo, usporedili ih s urušavanjem Mordora, ali i pronašli utjehu u Tolkienovim riječima. Za kraj, aktivirali su Kletu goru koja, naravno, nije imala velikih posljedica na okolinu. Pozdravili su se, do nekog novog susreta, Tolkienovim riječima: "Sve što trebamo jest odlučiti što ćemo s vremenom koje nam je dano.” 

foto: Vedran Levi