Izbornik

Programi za mlade

Programi za mlade organiziraju se najčešće u suradnji sa školama, ustanovama i udrugama. Odvijaju se u prostorima Knjižnice (Ogranak Lapad i Narodna knjižnica Grad), a ponekad i naši knjižničari gostuju u školama. 

16

travanj 2024

NOĆ KNJIGE 2024. U DUBROVAČKIM KNJIŽNICAMA

16

travanj 2024

Kulturna manifestacija Noć knjige, trinaesta po redu, održat će se u utorak, 23. travnja, diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige. Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena.

Vizije o kraju svijeta od najstarijih vremena zaokupljaju maštu i bude strah i bez obzira na to što im je u podlozi, ove su vizije čovjeka oduvijek stavljale pred izbor – hoće li svojem postojanju i činjenju podariti smisao, pa i pokušati utjecati na svijet u kojem živi, ili će se bez otpora i odgovornosti predati dekadenciji i(li) fatalizmu.

Na nama je samo da odlučimo što ćemo učiniti s vremenom koje nam je dano“, riječi su mudrog čarobnjaka hrabrom hobitu u kultnom Gospodaru prstenova nakon što se Frodo požalio na težinu dodijeljene mu zadaće.

U Dubrovačkim knjižnicama na Noć knjige obilježit će se 70. obljetnica prvog objavljivanja ovoga djela J. R. R. Tolkiena te 100. obljetnica smrti književnika Franza Kafke. Osim toga, u programu Narodne knjižnice Grad i ogranaka posjetitelje očekuje susret s književnicom za djecu i mlade Nadom Mihaljević, niz pričaonica i radionica za djecu, jedno glazbeno iznenađenje, a sve to uz pratnju budnog oka ovogodišnjeg zaštitnog znaka Noći knjige knjižničarosaura Gjura Nachitanovicza.

 

Program:

NARODNA KNJIŽNICA GRAD

ODJEL ZA DJECU I MLADE

17:00 Dinosauri, edukativna radionica za djecu (5-10 godina)

  •  Potrebna prijava na e-mail: djecji dkd.hr

18:00 Kleta gora ili Ruapehu (znanost iza LOTR vulkana), edukativno predavanje za djecu (10-14 godina)

 

PARK PILE → NK GRAD

18:30 – 20:00 Prstenovi koji se šire, povijesno-književna potraga s Vesnom Barišić

 

ČITAONICA NK GRAD

20:00 Gospodar prstenova, kviz

***     Predstavljanje Banda Dubrovačkih knjižnica

  • Potrebna prijava za povijesno-književnu potragu i kviz preko obrasca prijave.

 

PRIZEMLJE NK GRAD

21:00 Pojedinac – društvo (Kafka današnjeg vremena), izložba dubrovačkih umjetnika povodom 100. obljetnice smrti F. Kafke

OGRANAK LAPAD

19:00 Književni susret s književnicom Nadom Mihaljević za učenike viših razreda osnovnih škola

OGRANAK CAVTAT

19:30 Ovo će me oraspoložiti: knjiga i čitanje kao moćan alat u nošenju s izazovima vremena u kojem živimo, pričaonica/radionica za djecu (6-10 godina)

  •   Potrebna prijava na e-mail: cavtat@dkd.hr

OGRANAK TRPANJ

16:00 Od knjige do slike: recikliranje starih knjiga, radionica za djecu