Izbornik

Programi za mlade

Programi za mlade organiziraju se najčešće u suradnji sa školama, ustanovama i udrugama. Odvijaju se u prostorima Knjižnice (Ogranak Lapad i Narodna knjižnica Grad), a ponekad i naši knjižničari gostuju u školama. 

12

prosinac 2022

Otvorena izložba "Tragom Miha Pracata" učenika Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik

12

prosinac 2022

U okviru Dubrovačkog zimskog festivala i povodom obljetnice rođenja Miha Pracata,  u petak 9. prosinca 2022., u Narodnoj knjižnici Grad otvorena je izložba učenika Pomorsko-tehničke škole pod nazivom "Tragom Miha Pracata". Izložba je dio projekta u organizaciji Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik i Dubrovačkih knjižnica kojim su u suradnji s Dubrovačkim muzejima i Državnim arhivom u Dubrovniku učenici obilježili Dan škole (6. prosinca), 170. obljetnicu škole, ali i obljetnicu rođenja jednog od najpoznatijih i najzaslužnijih dubrovačkih pomoraca Miha Pracata.

Voditelji projekta su profesorica Hrvatskoga jezika Mariela Marković i profesori nautičkih predmeta Maro Bošnjak i Miro Boroje. U projektu su sudjelovali učenici prvih razreda pomorskih nautičara koji su tijekom potrage za blagom posjetili nekoliko lokacija: Pomorski muzej, Knežev dvor, Ulicu Miha Pracata, Porat te Državni arhiv u Sponzi. Na svim su ovim lokacijama sudionici dobili informacije o životu i značaju Miha Pracata. Jedna od voditeljica projekta, prof. Hrvatskoga jezika i književnosti Mariela Marković istaknula je “oduševljenje svih ustanova tijekom suradnje”, ali i nadu da će se ovakvi projekti nastaviti i u budućnosti. Ideja je, kako kaže, “došla od Marjane u rujnu, između ostalih suradnji”,a uključivanje Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik učinila se prirodnom radi teme i značaja Miha Pracata za pomorce. Igru su, uz profesoricu Marielu Marković osmislili profesori Maro Bošnjak i Miro Boroje, a izložba je rezultat prikupljenih materijala koje su učenici otkrili tijekom ove interaktivne potrage. 

FOTO: Vedran Levi